Skip to main content
search

У оквиру пројекта МЦ.ВЕТ, у периоду од 18. до 19. септембра 2024. године, одржана је активност колегијалног учења на тему „Укључивање послодаваца у креирање и спровођење понуде стручног образовања и обуке“ и састанак партнера на пројекту. Домаћин активности била је Средња школа „Кнез Александар Карађорђевић“ из Крагујевца.

Првог дана, активности су се одвијале у просторијама школе, где су учесници имали прилику да чују низ стручних презентација на тему сарадње послодаваца и образовних институција у различитим земљама. Meђу предавачима су били Крунослав Пилко из РЦК Велика Горица  који је представио пример Регионалних центара изврсности у Хрватској, Томаж Пинтарич из Шолског центра Ново Место, Кристина Жупанчић из компаније Ревоз д.д., која је говорила о сарадњи пословног сектора и образовања у Словенији, Niels Chr Frøkjær Vestergaard са примером из Данске, и Иван Блажевић из Министарства науке, образовања и младих Републике Хрватске. Весна Фабиан из Канцеларије за дуално образовање и НОКС представила је пример сарадње пословног сектора и образовања у Србији.

Другог дана, активности су настављене у просторијама компаније MIND Group, где је одржана радионица на тему „Укључивање послодаваца у стручном образовању“. Учесници су такође имали прилику да се упознају са радом компаније и да обиђу производни погон компаније АММ.

Пројекат „MC.VET: Microcredentials – A New Path for Capacity Building in VET“ се финансира путем програма Ерасмус+ и конкурса Јачање капацитета у стручном образовању и оспособљавању и спроводи се сa партнерима из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Циљ пројекта је јачање везe између земаља ЕУ и земаља југоисточне Европе (западног Балкана) кроз анализу и дефиницију микроквалификација у стручном образовању, како би се подржала релевантност, доступност и осетљивост институција стручног образовања и оспособљавања и система на промене на тржишту рада.

 

Close Menu